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Rumex acetosella

Rumex acetosella

Rumex acetosella is a species of sorrel, bearing the common names sheep's sorrel, red sorrel, sour weed, and field sorrel. The plant and its subspecies are common perennial weeds. It has green arrowhead-shaped leaves and red-tinted deeply ridged stems, and it sprouts from an aggressive and spreading rhizome. The flowers emerge from a tall, upright stem. Female flowers are maroon in color. A perennial herb that has a slender and reddish upright stem that is branched at the top, reaching a height of 18 inches (0.5 meters). The arrow-shaped leaves are small, slightly longer than 1 inch (3 cm), and smooth with a pair of horizontal lobes at the base. It blooms during March to November, when yellowish-green (male) or reddish (female) flowers develop on separate plants at the apex of the stem, which develop into the red fruits (achenes).

Rumex acetosella is widely considered to be a hard-to-control noxious weed due to its spreading rhizome. Blueberry farmers are familiar with the weed because it thrives in the same conditions under which blueberries are cultivated.

Der Kleine Sauerampfer (Rumex acetosella), auch Zwerg-Sauerampfer oder Kleiner Ampfer genannt, ist eine Pflanzenart aus der Gattung der Ampfer (Rumex). Der Kleine Sauerampfer ist eine ausdauernde krautige Pflanze, die Wuchshöhen zwischen 10 und 40 Zentimetern erreicht. Aus einem horizontalen Rhizom treiben für gewöhnlich mehrere Stängel bogig bis aufrecht aufsteigend aus. Die Stängel sind in der unteren Hälfte unverzweigt, oben aber oft verzweigend und rötlich überlaufen. Die Laubblätter sind in Größe und Form sehr variabel, zwischen 1,5 und 5 cm lang, das Verhältnis zwischen Länge und Breite liegt zwischen drei und acht. An der Pflanzenbasis sind die Blätter oft lang gestielt, oberhalb der Stängelmitte aber nur kurzstielig oder sitzend. Die Grundblätter haben häufig eine deutlich spießförmige Basis mit zwei waagerecht abstehenden Basallappen, wohingegen bei den Stängelblättern oder inneren Rosettenblättern der Blattgrund oft abgestutzt ist. An den Blättern, die eine spießförmige Basis haben, ist der Mittellappen lanzettförmig und häufig spitz, keinesfalls aber eiförmig. Die Nebenblattscheiden haben eine lanzettlich zerschlitzte Spitze. Die Blätter haben einen bitteren Geschmack.